Битангите криминални Нино и Гоца договараат „реконструкција“: Сијалица од 20 илјади денари стаена е 70 илјади денари, наместо 10 стаени се 20 или 30

0
1420

1.Разговор помеѓу Муса Џафери и Сашо Мијалков

jankuloska-todorov

МЏ: Здраво.
СМ: Муса здраво, како си?
МЏ: Вака, ајде да те прашам…Добар сум, уште на Влада, катастрофа.
СМ: Ха, ха, ха.
МЏ: А бе ова катастрофа.
СМ: Ти завидувам да ти кажам искрено. Јас знаеш колку би сакал да сум таму.
МЏ: Да!?
СМ: Ха, ха, ха. Се шалам бе.
МЏ: Еј ај да те прашам малку, малку на чисто.
СМ: Да.
МЏ: Ме прашуваше тој човекот. Компјутерите се уште во Скопје. И тој е во Скопје. Види, да ги чека да ги зема, ќе им ги дадат…
СМ: Зборев јас со нив. Ми кажаа вака: поради некоја најава ова-она и поради тоа што со наредба треба да се направи некоја копија, вика утре сабајле 9-10 да дојдат, да си ги земат.
МЏ: Ама се извинувам, нема да ти свртам телефон, пошто и тој ми досади.
СМ: Не, не, не. Ја зборев пред саат време и тоа ми рекоа, пошто мене и Абдулаќим ми се јави…
МЏ: Кажи ми чисто…
СМ: Абдулаќим ми се јави пред саат време. Она што ми пушти порака, прво ми се јави, па ми пушти порака. Пошто он ми се јави, јас проверив. Се јавив таму, викам што е работата. Вика све е уреду, дојдоа луѓето, си отидоа, се договоривме. После тоа ми пушта Абдулаќим, зборел со луѓето, луѓето рекле не е договорено. Па јас проверив накнадно. Сега го барав него, он е недостапен. Тебе ти кажувам дека утре 9-10 си ги зимаат.
МЏ: Океј.
СМ: Иначе, иначе они ве мафтаат вас малце. Таму се им функционира.
МЏ: Не бе не, ова телефонски. Може и тоа. Ќе го видиме тоа.
СМ: Ве мафтаат и нека не прават притисок, нема смисла сега. Кај им правиме попуст, они…
МЏ: Не, не. Јас, јас кога ми рековте Вие, им реков дека ќе ги пуштат.
СМ: Ќе ги пуштат утре 9-10 да ги земат.
МЏ: Океј, така ќе им пренесам. Важи.

2.Разговор помеѓу Муса Џафери и Сашо Мијалков

МЏ: Здраво.
СМ: Здраво Муса, што правиш?
МЏ: Па еве те барам уште порано. Можеби спиеше.
СМ: Одмарав малку да ти кажам искрено. Нешто бев овие денови не одморен.
МЏ: Знам, знам.
СМ: Па малку одмарав.
МЏ: Види, ама, ај кажи ми кај кого да оди тој? Ми спомна тие во Кичево, протестираат уште во суд.
СМ: Вака сега. Сакав да те барам тебе уште синоќа. Сакам да ти кажам овај…ќе биде се океј. Него сакам да ти ја отсликам ситуацијата реално.
МЏ: Ма ако сакаш…
СМ: Значи вчера…Молим?
МЏ: Ако сакаш покасно, некако и така на некој начин, на кратко да се видиме. Не само за овој случај, него општо вака.
СМ: Ама види, у 1 саат имаме ние Унија на млади сили, сега е 12 више. Додека се спремам, да отидам у 1 да сме таму. Тоа сигурно ќе трае до кај 3, а после има овој Орце Камчев прави роѓенден на децата од 1 саат. Ќе каснам ја таму едно 2 саата,
МЏ: Океј. Ај кажи ми…океј, што почнавме.
СМ: Па ќе се видиме ние можеме приквечер да се видиме. А вечер јас, мене ми е денеска, имам некое така фамилијарна обврска.
МЏ: Не, не, не. Не мора, не мора, не знаев ако си толку под притисок, ама ај кажи ми за овој случај.
СМ: Вака сега, јас сакав да те барам јас уште синоќа. Нели вчера они кога рекоа ќе ги вратат компјутерите, значи они рекле дека чекаат наредба од истражен судија за да они направат копија. И која што копија…
МЏ: Од кичевскиот.
СМ: Да, кичевскиот истражен судија и таа копија одма да им ја дадат на нив. Тоа е тоа што на нив им требало. Со тоа се они задоволни. Меѓутоа, најверојатно некои од нивна страна влијаел на кичевскиот истражен судија. Кој што во случајот е Македонец, а го проверив јас тој бил некој криминалец, што зимал пари ваму-таму, не е битно. И тој не сакал да даде наредба. И затоа овие вчера малце ги…
МЏ: За враќање?
СМ: Слушај ме сега. А?
МЏ: Да, да. Ај те пратам.
СМ: Да, да. Прати ме до крај, ќе ти биде јасно пошто јас многу јасно и едноставно ќе ти кажам. И тој не сакал да даде наредба. А они без наредба не смеат да направат копија, зошто тоа е повреда на постапката. Да ја дал таа наредба уште вчера, уште вчера ќе им било на овие направена копија и дадена на нив и завршена работа. Значи наредба за вештачење. Истиот судија дал наредба за претрес и сега не сака да даде наредба за вештачење, што нема логика. Значи ти ако даваш наредба за претрес,
МЏ: Да.
СМ: Која е логиката да не дадеш наредба за вештачење на предметите кои се изземени од претресот…
МЏ: На документите, да.
СМ: Ме разбираш? Што значи јасно е дека некој таму влијаел. Дали вака, дали онака. Не знаеме како. И тој рекол: не давам наредба. И вчера, синоќа се јавивме таму, реков јас да се јават на тој, да кажат дека нема логика да не дава наредба, да даде наредба затоа што треба на луѓето да се…да им се врати.
МЏ: Наредба за вештачење.
СМ: Он им рекол: нека дојдат утре сабајле, ќе им дадам наредба. Овој им дал наредба дури сега, пред едно саат време,
МЏ: Да, ми спомна тој дека се во Кичево кај истражниот судија се.
СМ: И дал наредба. И он сега ќе трееба уште саат време да направат копија и ќе им дадат. Што значи дека…
МЏ: Океј, океј.
СМ: Ама не е тоа добро бе, така они сега да влијаат, да прават, знаеш. Кај им правиме ние попуст…
МЏ: Ај ќе го прашам, јас само телефонски преку нив. Тој тргнат беше уште во 10 саатот накај Гостивар и ме бараше, ми рече: ај кажи ми, ако ќе биде да дојдам до Скопје да ги земам или не. Истотака ми спомна нешто за судот, што Вие ми кажавте таму кај истражниот, кичевскиот…
СМ: Да, вака сега. Значи јас мислам дека они имаат контакт од нив и они сигурно ќе се спојат и ќе им кажат кај да дојдат. Таа работа е во тек, дадена е наредба и во процедура е, прашање е дали е саат, два, три, толку е прашање, таа работа е завршена.
МЏ: Д, да. Пошто тој не сака, ни ја да Ве замаварам на Вас, имате фамилија и приватни…
СМ: Ама тој Ве замара, и Вас Ве замара.
МЏ: Ааа бе види. А бе и јас не сум го видел, ќе го сретнам кога ќе дојде да ги земе тука тој, со Исмаил. И претпоставив дека тие се шушкаат горе-долу под притисок, паника…Кој е истажниот судија, како се вика?
СМ: Некој Македонец, не знам кој е. Некој Б,Б…на Б му е презимето.
МЏ: Да му кажам на овој да дојде да чека во Скопје?
СМ: Па не знам јас сега каде. Ај јас сега ќе се јавам, од финансова полиција, они имаат контакт од нив…
МЏ: Тој ми рече дека копмјутерите се во Скопје.
СМ: Вака сега. Сега ќе му се јавам на Љупчо, они ми се јавија мене сабајле да ме известат, односно не сабајле, сега се јавија пред пола саат и ќе му кажам да се спојат, да ги викнат, да си завршат работа.

3. Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Никола Тодоров
ГЈ: Да
НТ: Горде, Нино е што праиш?
ГЈ: Добро бе Нино си работам…ти шо праиш?
НТ: И ја шо да ти кажам ххаха..
ГЈ: Шо да праам у петок навечер
НТ: Да бе да нема да шетаме сеа глупости…
ГЈ: Да де да ее хах коа си иаме канцеларија…
НТ: Да бе да, слушај знаеш за шо те барам
ГЈ: Кажи
НТ: Многу сериозна работа ми е тука со проектов за реконструкција, она што го спомнав на Влада…
ГЈ: Мхм..
НТ: Тоа е овака и не е најтешкото, тоа ми се гледа мене као најлесно што го кажав тогаш, тука ситуацијата е многу покомлицирана , значи има анекси што се праени и се набивани цени на пример сијалица од 20 илјади денари стаена е 70 илјади денари и плус наместо 10 стаени се 20 или 30 и количина и цена е зголемена…
ГЈ: Да бе да…
НТ: Шо да ти кажам, страшно.. плус договарани се со овие како се викаат изведувачите и надзорот, не праеле надзор на фактурите, не праеле проверка на времени ситуации, ништо што доставиле,тоа исплатиле тука кај нас и тоа е сеа ја пуштив ревизија све и овие моиве гледаат дека прво се платени работи што не се уште изведени..
ГЈ: Не се завршени фактички…
НТ: Не се изведени, нема а јас сум платил ти текнува…
ГЈ: Да де да ти немаш ни времена ситуација ни ништо..
НТ: Мислам јас сум платил, јас не сум платил времена ситуација уште ниту една… платило министерствово сеа ја…
ГЈ: Добро де не е битно сеа дали си бил ти министер или некој друг…
НТ: Да…
ГЈ: Тие се парите, купот е истиот…
НТ: Е така истиот е ама не е истиот знаеш хахах е тоа е поентата сеа имам ситуација во Охрид многу сериозна, веројатно и гледаш по телевизии…
ГЈ: Да, да, да па јас мислев за тоа ќе збориш некни…
НТ: Објектот е напраен руина и сега мислам дека ќе, објектот ќе не може да се санира…до таму е доведена ситуацијата, јас излеа ќе треба да го срушам…сеа зборев со ИЗИС, ИЗИС беа на лице место у понеделник ќе идат пак и ќе ми дадат дефинитивно дали треба да се руши или може да се санира по се изгледа дека ќе треба да се руши а јас таму имам 400 илјади евра платено за да дојдам до оваа ситуација…
ГЈ: Лелеее…
НТ: Тие 400..мислам пак коа ти зборам ја зборам министерство…
ГЈ: Да де да…те разбирам..
НТ: Да и тоа ти е 400 илјади евра во…
ГЈ: …во бунар
НТ: Во бунар а ти знаеш тие за 100 илјади евра два саати на Влада расправаат
ГЈ: Ние не за 100 илјади евра за 100 илјади денари очи си вадиме…
НТ: Е тоа е поентата и сеа имам сериозна ситуација и ми треба од кај тебе да ми даеш еден тим, ја веќе имам тука прилично луѓе коишто можат да им помогнат од аспект на тоа што е, од стручен аспект, што е најдено значи…да им даеме документација да си се тера цела работа…
ГЈ: Е па ај вака ќе напраиме, ја да ти кажам ми текна, ги глчеам белешкиве шо ми се од Влада…
НТ: Мхм…
ГЈ: Ама ај викам некако тогаш и така беше дискусијата демек ај…
НТ: Не бе тогаш тоа го кажав за да ја извадам работата…немаше да го кажам
ГЈ: … напрај ај ваму напрај, викам ај да не дигам тензија пошо знам овие како реагираат си премолчив викам па се запнеме ќе пуштам луѓе и таму и ваму ама да ти кажам иницијално не мислев да пуштам ама шом е ваква работава…
НТ: Многу сериозна
ГЈ: Ај понеделнички, дека сеа заминати си се…ќе ги организирам моите и ќе ти кажам да речеме да видам ако е Драги Златанов ќе ти се јавам Нино Драги доаѓа он е главен нормално зависно од тоа шо ќе најдат и други луѓе ќе си уклучат. Драги ми е иначе началник на економски во СВР Скопје, само најверојатно ваму како што кажувашнема само на Скопје да се ограничи ама не е битно…

4. Разговор помеѓу Гордана Јанкулоска и Никола Тодоров

ГЈ: Ало
НТ: Се исклучи нешто бе…
ГЈ: Нешто се исклучи… значи идејата ми е некој да види и после ќе напраиме екипа ќе си го работи предметот
НТ: Пошто овдека ќе има сеа на пример тие сеа во Охрид се бунат 8 месеци застој ќе има, не 8 2 ипол години ќе биде застојот ако ја срушиме а мора да ја срушиме пошто болница е не можеш ти..да ти падне…
ГЈ: Да бе да… ако си открил такви аномалии не можеш да се праиш дека не знаеш
НТ: И тоа не ја ИЗИС а поврвна институција од ИЗИС нема
ГЈ: …ИЗИС нешто ако се деси ќе рече јас му кажав, не превзеде ништо
НТ: Така е…
ГЈ: Нишо понеделнички јас ќе ги организирам моиве и ќе договориме…
НТ: Организирај ги и само пушти ми порака…
ГЈ: Ќе се издоговориме да и после ќе видиме зависно од тоа колку документи шо документи има ќе ја тераме работава…
НТ: Зашо тука има дело како да ти кажам и од аспект на процедура и од аспект на терен реални оние забрљотини што ги праеле намерно на пример шо ти кажувам изведена работа уствари не е изведена…
ГЈ: Да де да
НТ: Значи има и во документацијата проблем ама имаме и реално на терен проблем, значи требаат два типа на истрага…
ГЈ: Е па затоа викам, нашиве ќе видат што е па после ќе процениме кои све луѓе да се вклучат…
НТ: Е така, оокеј Горде па се слушаме
ГЈ: Важи Нино ајде поздрав чао.