БИЗНИСМЕНОТ АЈДОВАН АДЕМОВСКИ ПОЛЕКА СЕ НАМЕТНУВА КАКО ЕДЕН ОД НАЈБОГАТИТЕ ВО ЗЕМЈАВА: ГИ КУПУВА РАМСТОР МАРКЕТИ И РАМСТОР МОЛ, ТОЈ СЕГА ГИ ПОСЕДУВА КАПИТОЛ МОЛ, ХОТЕЛИТЕ ХИЛТОН И СТОУН БРИЏ, БУТИЦИТЕ КОТОН

0
1468

Се продава ланецот маркети, како и трговскиот центар „Рамстор“, а како што соопштија турските сопственици „Мигрос Тиџарет“, веќе е потпишан преддговор со компанијата „Сити Плаза ДОО“.

– Почнати се преговори за продажба на 100 отсто од акциите на подружницата „Рамсторе Бугарија ЕАД“, која поседува 99 отсто од акциите на „Рамстор Македонија“ на компанијата „Сити Плаза ДОО Скопје“, се наведува во соопштението на турски „Мигрос Тиџарет“.

Во соопштението се истакнува дека е потпишан преддоговор, а во тек се преговорите во врска со потпишувањето на договорот за пренос на акциите.

– Подружницата „Рамстор Македонија“, која работи во Северна Македонија, сочинува приближно 1,2 отсто од консолидираната продажба на компанијата во периодот 1 јануари – 30 септември 2020 година. Притоа е направена повторна проценка на работењето на „Рамстор Македонија“, се посочува во соопштението.

Ајдован Адемовски е сопственик на компанијата „Сити Плаза ДОО“, како и претседател на Македонско-Турска стопанска комора во Македонија (МАТТО), почесен конзул на Турција, сопственик на трговскиот центар „Капитол мол“ и на хотелот „Хилтон“ во Скопје.