БЕСА АРИФИ СО БРУТАЛНА КОЛУМНА : Време е да се стави крај на недопирливата мафија

0
3048

Новата влада ги прави своите први чекори кои веќе даваат надеж дека особено во неколку области работите ќе тргнат на добар пат. Сите сме љубопитни да видиме кои ќе бидат првите суштински реформи кои ќе ги преземе новата власт. Работата што ќе ја детерминира перцепцијата за оваа власт е пред сé воведувањето на носењето на одговорност како приоритет на новот владеење.

Време е да се стави крај на досегашната недопирливост на јавните личности во оваа држава и таа практика да потоне со сé досегашниот начин на владеење.

Време е да се стави крај на вечната толеранција на работењето во целосна спротивност со интересите на граѓаните, време е за суштинска промена на начинот на владеење.

Каде треба да започне ваквиот начин на носење на одговорност? Несомнено таму каде што се направени најголемите злосторства, кај партиите кои биле дел од досегашната власт.

Наместо истите се уште да го имаат луксузот да заплашуваат и да им се закануваат на новинарите кои известуваат за нивните можни злоупотреби, политичките партии кои сега се во власт или во опозиција, а особено тие кои се во власт, треба да ја заменат нивната ароганција со соработка во воспоставувањето на правдата која толку долго беше отсутна во оваа поднебје.

Ниту еден политички субјект нема да може вистински да се реформира пред да помине претходно низ процесот на прочистување од криминал преку носење на одговорност за сите основани обвиненија за корупција и злоупотреба на власта. Ниту едно владеење не може да биде реформаторско додека носењето на одговорност не го стави како клучен и најзначаен приорите.

Носењето на одговорност од страна на сите за кои има докази дека сториле кривични дела и злоупотреби, без разлика дали се уште на власт или се опозиција, е клучниот момент на реформата, и тоа треба да се бара со големо инсистирање и упорност од сите релевантни субјекти и тоа: реформираните политичари, разбудените граѓани, но и меѓуноародните пријатели на оваа држава. Тоа што ги обедини граѓаните на оваа земја и што доведе до промената која ја живееме, беше бескомпромисното барање за правда. Сега е време таа правда не само да профунксионира туку и да се види дека се спроведува.

Многу важен приоритет на новата Влада мора да биде и соодветното справување со омразата. Таа омраза која досега намерно се ширеше и се стимулираше во оваа држава не смее и понатаму да се толерира. Тоа што се случи во плоштадот во Скопје вечерта кога Вардар беше прогласен за европски шампион има име и се вика говор на омраза. Да посакуваш смрт за своите сограѓани преминува од другата страна на секаков здрав разум и секаква правна и морална норма на една сериозна држава.

Целата колумна на НОВА на следнот линк ОВДЕ..