БГНЕС ГО ОБЈАВИ ПРОТОКОЛОТ : НА СПОМЕНИЦИТЕ ТРЕБА ДА СТОИ ОНА ШТО Е ПРИЗНАТО ОД СИТЕ СВЕТСКИ ИСТОРИЧАРИ, ДЕКА ЦАР САМУИЛ Е ,,БУГАРСКИ ЦАР”, БУГАРИТЕ ЗА ПРВ ПАТ ОФИЦИЈАЛНО ГО ПРИЗНАВААТ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

0
696

Францускиот предлог за решавање на спорот меѓу Бугарија и РС Македонија се состои од три независни елементи кои можат само целосно да одговорат на прашањето дали РСМ е подготвена да започне преговори за членство во ЕУ, јави известувачот на БГНЕС.

Според информацијата првиот документ, нацрт-заклучоците на Советот, ни кажува дека темата „билатералните односи Скопје-Софија“ ќе биде дел од преговарачкиот процес. Овој документ, како и вториот документ, преговарачката рамка, се однесуваат на трет, клучен документ – билатерален протокол, во кој нема ништо француско и е целосно производ на договор меѓу министерствата за надворешни работи на двете земји. Ова е всушност патоказ со конкретни заложби и чекори кои Скопје мора да ги исполни како возврат да го укинаме ветото.

Иако недоволен, како што пренесува БГНЕС билатералниот протокол ја прави историјата услов на преговарачкиот процес. Пред свикувањето на Првата меѓувладина конференција, Скопје се обврза да ја усвои веќе усвоената формулација од Заедничката историска комисија во врска со цар Самуил како бугарски крал, веднаш менувајќи ги знаците и натписите на неговите споменици во земјата и на Самуиловата тврдина во Охрид.

Предвидено е и веднаш да се смени текстот за цар Самуил во учебникот за VII одделение, како и да се претстави примерок од лекцијата што ќе ја отслика новата формулација во согласност со постигнатиот компромис. Билатералниот протокол предвидува на сличен начин да се решаваат и други спорни историски теми, со што ќе се интензивира работата на историската комисија.

Досега овој Протокол не е потпишан и најверојатно ќе има дополнувања и појаснувања кои треба трајно да ги отстранат сите спорови меѓу двете земји кои се однесуваат на периодот од почетокот на 20 век до средината на минатиот век.