БАЈДЕН ПОВЛЕЧЕ ПОТЕГ КОЈ ГО ПРОМЕНИ ТЕКОТ НА ВОЈНАТА ВО УКРАИНА И МОЖЕ ДА И ДОНЕСЕ ПОБЕДА НА УКРАИНА ПРОТИВ РУСИЈА

0
2409

Пред 2 недели американскиот претседател Џо Бајден потпиша нов пакет воена помош за Украина вреден 800 милиони долари. Се состои од стотина парчиња ултра лесен топ Ховицер со 155 милиметри ширина на цевката. Зошто е тоа толку значајно во војната во Украина?

Затоа што толку лесен а толку далекуметен топ нема на планетава, направен е од специјална титанумова легура со што е дупло полесен од конкуренцијата што значи може да се влече со мали џипови и да се крева со хеликоптери и да се разместува на фронтот многу брзо со што се добива голема динамика и можност да се уништи непријателот секаде и секогаш.

Плус е топ опремен со дигитална технологија па наместо да се мава една цел 10 пати за да се погоди, тој погодува од прва, плус користи специјална бомба која е наведувана со далечинско и може да се сетира да експлодира над целта, во целта, на допир со целта во зависмост од тоа дали се таргетира бункер, тенк, жива сила итн итн…

Дометот му е над 30 километри, ова е многу лоша вест за Русите и ќе го смени текот на војната во Украина, веќе се појавуваат вести од теренот дека русите се повлекуваат од боиштата а Украинската војска трга во контра напад, тоа е затоа што со овој топ се унништува секаква жива и нежива сила на терен далеку зад непријателските линии, се уништуваат магацини, бази, ровови, тенкови, ракетни лансери, тешка артилерија, ова ќе и даде голема надмоќ на украинскта војска на терен.