„Ајде“: Уставните судии го убија Уставот!

0
1050

„Џелатите на уставноста и на суверенитетот на граѓаните се познати. Елена Гошева, Никола Ивановски, Владимир Стојаноски, Вангелина Маркудова и Јован Јосифовски се петте „тефтер-судии“ кои надвор од очите на јавноста не само што го убија Уставот, туку станаа и директни соучесници во криминалот и во бандитизмот на актулната власт. Уставот на Република Македонија од денеска е мртов!“, се вели во соопштението од  платформата за граѓанска политика „Ајде“, која беше организатор на вчерашниот протестен марш наречен „Да го одбраниме Уставот од Уставниот суд“.

Тие бараат неотповиклива оставка на судиите, владини послушници, но и енергична и отворена реакција и акција на судиите што не гласаа за оваа, според нив, срамна одлука.

„Бараме МВР веднаш да поднесе кривични пријави за организаторите на контрапротестот пред Уставниот суд, но и веднаш да ги санкционира и да ги повика на одговорност сите службени лица што вчера дозволија да биде згазено уставното право на граѓаните на мирен протест со тоа што не ги отстранија навреме учесниците на контрапротестот од местото на кое претходно беше закажан и уредно пријавен протестот на „Ајде“. И нашата граѓанска иницијатива ќе поднесе пријави и ќе бара одговорност од сите оние лица кои не постапија во согласност со Уставот и со законите и кои спречија десетина илјади граѓани слободно да протестираат и да бдеат пред зградата на Уставниот суд. Ја повикуваме меѓународната заедница будно да ги следи случувањата, кои очигледно водат кон продлабочување на политичката криза во државава и кои недвосмислено покажуваат дека во Македонија нема услови за слободни, фер и демократски избори на 5 јуни“, стои во соопштението.

Од платформата за граѓанска политика „Ајде“ велат дека нивните протести нема да запрат.