АЈДЕЕ И ПОДЗЕМЈЕТО СЕ СВРТЕ ПРОТИВ ВМРО ДПМНЕ: Нинџа до Леви – Ви пиша ли Вељаноски дека ќе дојдат маскирани напомош во обезбедување на кабинетот?

0
1906

Обвинетиот Горан Ѓошевски Леви, кој бил началник на личното обезбедување на Трајко Вељановски, на денешното рочиште за случајот 27 април даде своја одбрана пред судот.

По прашањата од неговата адвокатка за вкрстено испрашување се пријавија и други адвокати, обвинителката Вилма Русковска и двајца од обвинетите, Александар Василевски Нинџа и Никола Митревски Кољо, Јане Ченто, Игор Југ…

– Рековте дека сте размениле СМС пораки со претседавачот Вељановски. Ќе се согласите ли со мене дека ви стигна порака дека ќе пристигнат маскирани лица за напомош за обезбедување на неговиот кабинет? – праша Нинџа.

Ѓошевски рече дека не може да се согласи со тоа бидејќи такви пораки не постојат. Пораките, посочи тој, всушност ги имаат и обвинителството и судот.

Нинџа го праша и зошто како полицаец тој не ги легитимирал лицата со фантомки кои влегувале во Собранието, на што Ѓошевски му одговори дека во полициските овластувања пишува оти ако се во ситуација да е загрозен животниот и телесниот интегритет, не може да се изврши легитимирање.

Кољо, пак, го праша дали полицајците кои стоеле на скалите во Собрание биле полицајци или споменици.

– Побараа вода од мене. Чим побараа значи биле полицајци. Тие пиеја вода, а за нивната работа не можам да одговорам зашто не сме од исти служби и не сме координирани од исти старешини. Сигурно работеле по насоки на своите старешини – одговори тој.