АЦО ЦИА, УРЕДНИКОТ НА ПОРТАЛОТ ИНФОМАКС ШИРИ ЛАЖНИ ВЕСТИ ЗА ГАСНИОТ ТЕРМИНАЛ ВО АЛЕКСАНДРОПОЛИС

0
746

– Гасниот терминал во Александрополис во Грција ќе се снабдува со руски гас, значи гадно сме наебале, не чека тешка криза за енергија, ќе се исклучуваат клучни капацитети во земјава…

Уредникот на Инфомакс, Александар Митовски познат како Ацо Мечка ширеше лаги на стримот на Инфомакс.Терминалот во Александрополис во Грција е проектиран да прима гас од танкери кои пренесуваат гас, и тие танкери може да носат гас од Канада, САД, Норвешка, Шкотска, Данска, арапските земји, африка итн, секаде каде што има гас, не значии дека мора да биде руски гас, затоа е терминал на пристаниште, за да се исклучи зависноста од цевка која е закачена само до еден извор некаде во Сибир, токму тоа е поентата да се гради гасен терминал на пристаниште за да може да прими брод кој може да дојде од било која точка на земјината топка.

Повеќе детали за овој енергетски проект кој е заедничка инвестиција на Грција, Бугарија и Северна Македонија, ОВДЕ.

Инаку грешка е мислењето дека Русија е најголем производител на гас, Катар, САД и Канада произведуваат повеќе гас од Русија.

Гасот се пренесува преку море со големи танкери кои пренесуваат милиони кубни метри гас во танкери во облик на балони: