АХМЕТИ: АЛБАНСКАТА ЖЕНА МОРА ДА СЕ ЕМАНЦИПИРА, НЕ СМЕЕ ДА ОСТАНЕ ВО МРАК, МОРА ДА ГИ ИМА СИТЕ ПРАВА И МОЖНОСТИ КАКО И МАЖИТЕ

0
627

Али Ахмети – претседател на ДУИ Јас сум на мислење дека мажите и жените заедно се избориле за да има мир, затоа застапеноста на жените треба да биде што поголема и да не се базира само на тие пропорционални поделби што се напишани. Многу теории се напишани и кажани, како нпр. на Чубриловиќ, кои велеа дека треба да се убиваат мајки Албанки, а не само синови и сопрузи, затоа што овие мајки родиле херои кои биле причина за неуспехот на нашите освојувачи.

Поминавме низ различни режими, од она што албанската жена останува во темница, многу зборови од типот: Не ги воспитувајте оти излегува од иманот(вербата), убивајте жени и многу слични работи, па нашата нација доживеа безмилосни режими на нејзините раменици. Значи, мажите и жените рамо до рамо, имаме обврска да работиме и да се бориме за жените со еднакви права како што ви одговара.