АПАШИ БЕЗ УСУЛ : Фатиме ја ШОКИРА јавноста во Македонија – Груевци украле фантастични 150 милиони евра од автопатите Штип – Миладиновци и Кичево – Охрид!

0
26088

Дојдовме до заклучок дека исказот на сведокот Рамадан Бајрами е изнуден исказ за „Сопот”. МВР и службени лица извршиле кривично дело тортура, фактите ги наведува сведокот, но и дел од службените лица, му направиле последици по психичкото здравје. Таквите дејствија се застарени за да бидат гонети, кривичното дело застарело во 2008 година, рече обвинителката Фатиме Фетаи.

Во истрага “Тревник”, се сомничат три лица за изградба на три викенд куќи во Зелениково, градење без одобрение за градба. Биле започнати со градење во 2011 година, а одобрение за градба е добиено во 2013 година, кога веќе биле завршени. Законот за градење предвидува обратен редослед, обратните дејствија се предвидени кривични дела, рече Фетаи.

Таа кажа дека се преку изградба на автопатите Миладиновци-Шитп и Кичево-Охрид се оштетил буџетот на државата во износ од 115.117.172 евра, а осомничени се 4 лица, поранешни високи функционери.

– Во постапката за избор на изведувач избегнале јавни набавки, постапиле спротивно од барањата на кинеските услови. Тројца осомничени поттикнати од првоосомничениот преговорите ги воделе со две од трите компании, иако третата компанија имала многу пониска понуда, тие не ја ни забележале нивната понуда, рече Фетаи.

Во случајот “Талир”, обвинителката од СЈО истакна дека се работи за незаконско финансирање на ВМРО-ДПМНЕ.

– Првоосомничениот како претседател на партијата ги знаел законите, но овозможил финансирање спротивно на законските одредби. Мотивите биле од лична природа, за зацврстување на личната функција. Постои основано сомнение дека првоосомничениот незаконски се финансирал, не ги вратил парите кај лицата или во буџетот на РМ, туку си ги задржал и овозможил комулирање на незаконски капитал за партијата. Тој сторил кривично дело злоупотреба на службената должност. Тој со цел да може да овозможи финансирање формирал група која се занимава со перење пари и овозможиле парите преку општинските комитети да бидат внесени во буџетот на партијата. Од 2009 до крајот на 2015 година преку готовински уплати биле внесени речиси 4.900.000 евра. Дел од осомничените ги пријавувале овие уплати како легални, а потоа незаконските пари ги преземале во име на партијата, а плаќале и преку жиро сметката. Плаќале сметки, хотелски услуги, купување на недвижен имот, рече Фетаи.

Според неа, иамло 71 договор за недвижен имот од незаконски стекнатите средства.

– Не биле за целите и активностите на средствата. Дел од купениот имот не е за партиски цели и нема партиски обележја. 11 лица сториле кривично дело перење на пари, 9 лица како директни извршители, двајца како помагачи. Ова не бил единсгтвен начин. Првоосомничениот овозможил да бидат обезбедени услуги од ДГ Бетон АД Скопје, правно лице кое имало склучено договор за јавни набавки.За зградата на ВМРО-ДПМНЕ 424.733.242 денари, а 131.308.398 на сметка на ВМРО-ДПМНЕ. Бидејќи вршеле услуги од јавни набавки, не можеле да бидат инвеститори, со што првоосомничениот требало да одбие. Вкучно се осомничени 14 лица. Оваа обемна истрага покажа дека иако ВМРО ДПМНЕ се покажувале како совесни, ја искористиле партијата и креирале мислење дека тие не вршеле криминал, рече Фетаи.