Анализа на Ѓорѓи Спасов за сите сомнителни бизнис-партнери на Груевски: Од што се плаши Груевски и зошто спасот го гледа во амнестија?

0
804

Пишува
Ѓорѓи СПАСОВ

Груевски има многу причини да стравува. Митот за неговата чесност, и чесноста на неговите соработници веќе е доведен сериозно во прашање, барем врз основа на овој избор на неговите бизнис-партнери. Речиси е невозможно сите тие да биле инволвирани во сериозни измами и криминал, а тој во сите бизниси со нив да остана чист и чесен.

За да се спаси од какви било истраги, сите напори на Груевски во овој момент се насочени, пред сѐ, кон блокирање на сите инструменти на правдата. Блокирани се активностите на Специјалното јавно обвинителство на сите нивоа, државното јавно обвинителство се занимава само со „криминалите на опозицијата“, која беше пред 10 години на власт, а Уставниот суд е задолжен да го врати механизмот за амнестија на сите кои правеле криминал под чадорот на Груевски, и по потреба дури и да го прогласи за неуставно Специјалното јавно обвинителство.

Ако сето ова му помине на Груевски пред очите на домашната и на меѓународната јавност, тогаш изборите навистина ќе бидат непотребна политичка фарса. Ако криминалот остане неказнет и се испрати пораката дека тој е исплатлив кога се прави под силна политичка заштита, тогаш дури и промената на власта станува бесмислена.

Груевски и неговата тајфа веројатно не спијат мирно. Клучната причина за тоа е што неговите најблиски бизнис-партнери од странство се веќе в затвор или се под сериозна истрага и обвиненија.

ГАЗДА НИНИ

Така, на пример, човекот на кого Груевски му ја продавал Македонска банка за милиони евра уште во 2003 година, познатиот Јовица Стефановски, познат како Газда Нини, и кој се појави на судот во Скопје за да ја потврди приказната на премиерот дека тој е лажно наклеветен од Зоран Заев, според информации од ТВ Б92, бил веќе апсен во 2010 година во аферата „Србијалек“ и осомничен за криминал во висина од 5 милиони евра, а во 2012 повторно уапсен во аферата „Југоремедија“, во која направил криминал за 7,5 милиони евра. Малку е веројатно дека овој сведок на Груевски не правел криминал и со него.

Целиот текст ОВДЕ