АЛИ АХМЕТИ : 20 ГОДИНИ ГИ ОСТВАРИВМЕ ЦЕЛИТЕ НА ГЕНЕРАЦИИТЕ КОИ РАБОТЕА ПРЕД НАС

0
587

Средбата на претседателот на ДУИ Али Ахмети со граѓани на општина Гостивар продолжи и денеска, со жителите на Центар, Џамихид, Нова населба, Нова населба 1, Силика, Зона 6 и Млаки. Покрај претседателот Ахмети, на присутните им се обрати и претседателот на Собранието, Талат Џафери, министерот за надворешни работи Бујар Османи, шефот на пратеничката група и потпретседател на ДУИ, Арбер Адеми, претседателот на огранокот на ДУИ Гостивар, Валдет Џафери, Неџати Јакупи потпретседател на огранокот на ДУИ Гостивар како и пратеничката Арта Билали Зендели.

Али Ахмети – претседател на ДУИ
Комуникација која континуирано ја просперира ДУИ ја прави непобедлива веќе две децении, која не е лесно да се жнеат само победи и успеси кои нема да изостанат ниту во иднина. Зад себе оставивме многу сработено за Албанците, а не е направено за ДУИ, било во образованието, културата или здравството. Се сеќавам во 2002 година кога зборував за тоа колку специјалисти Албанци има во скопската клиника. Денеска сум горд што оваа ситуација се промени на подобро и само овде гледам 3-4 специјалисти, додека иднината е во ваши раце бидејќи вие сте најмладиот тим. Треба да се гледаат многу работи кои се направени од универзитети до болниците, каков квалитет нудат и со независност и капацитети кои треба да се искористат во служба на граѓаните. 20 години ги остваривме целите на генерациите што работеа пред нас, но не сме тие што може да се пофалиме дека сме придонесувачи затоа што без нивниот придонес немаше да бидеме придонесувачи. Јас не влегов во војна за да бидам тука пред вас, туку бев принуден од ситуацијата затоа што бев наметнат, па влегов да му направам услуга на народот но секогаш мислејќи на крајот а не на почетокот, затоа што крајот мора да биде тоа што ќе се памети со чесност и бели образи, изјави претседателот Ахмети.

Талат Џафери – претседател на Собранието
Вечерва сме во посебно и специфично маало, бидејќи овој стопански објект постои речиси четириесет години. Оваа куќа има столбови и добар покрив и кога зборуваме за столбови, оваа куќа има најцврсти можни столбови со главниот столб како што вечерва е овде и на другите состаноци е вашето присуство што докажувате дека ја поддржувате оваа основа што ја имаат вашите синови и ќерки заштитени со крв. Главниот столб на оваа куќа е врховниот командант кој на оваа куќа и дал безбеден врв поради тоа што тие куќи биле уништени бидејќи немале безбедни темели, изјави пред присутните Талат Џафери.

Бујар Османи – министер за надворешни работи
Во демократијата ова е највисокото тело на институции и политичка организација која излегува и се соочува со народот, па затоа не треба да се плаши од иднината. Сакам да му честитам за новиот огранок што неодамна внесе свежина во политичката организација со продолжување на разговорот и понизноста кон народот и мислам дека ваквиот начин на политичко делување е дополнителна вредност. Ако ги земете епоките на Македонија, ги има и ако ги поделите на 20 години во последните 100 години, да знаете дека поминуваме низ златен период на Албанците од 2001 година наваму, кога маргинализиран народ станува господар во нивното сопствена куќа и преземање одговорност за својата судбина и иднина, потенцира Бујар Османи.

Арбр Адеми – Шеф на пратеничката група на ДУИ
Вистински спроведувач на вистински пристап и политика е Али Ахмети, а тоа се докажа и во Гостивар, каде како претседател на огранокот имаме еден млад човек кој го познавав кога беше министер за правда, кој успешно го водеше и го води огранокот, и ќе имаме победа на следните избори. Вие ја следите работата на парламентот и таа е транспарентна, а ние имаме среќа што го имаме Талат за претседател на Собранието и мислам дека ни треба знаење за да ги спроведуваме нашите политики во унапредување не само на етничките туку и државното прашање, додаде меѓу другите Арбр Адеми.

Валдет Џафери – претседател на огранокот на ДУИ во Гостивар
Скоро ја завршуваме неделата на средби и разговори што нашиот лидер ги има со нашите граѓани во секој дел од градот. Навистина, во текот на сите овие средби и разговори што ги имавме, добивме и пренесовме јасни пораки од нашите сограѓани. Ние како огранок на ДУИ, со целиот тим, претходно бевме во интензивни контакти со секој граѓанин и со сите кои изразија волја да бидат во контакт со нас. Од сите овие средби видовме дека нашиот град на локално ниво и локалната самоуправа навистина има сериозни проблеми, затоа вечерва и во наредните денови лидерот заедно со неговиот тим, се тука за да можеме да додадеме поинаков третман и пристап до сограѓаните затоа што тоа го заслужуваат, оцени Валдет Џафери.

Неџати Јакупи – потпретседател на огранокот на ДУИ во Гостивар
Помина речиси една недела откако почнавме со средби, а Валдет одржува политички самит кој се претвори во академска расправа на која нашиот претседател и неговите соработници се среќаваат со граѓаните и имаат можност да поставуваат прашања и да разговараат за нивните проблеми. Ова е најсоодветниот начин да се започне 3-та деценија на ДУИ и мило ми е што почна токму од Гостивар. Како огранок пред граѓаните излегуваме со нови политички фигури кои го продолжуваат патот што го трасираше Али Ахмети, додаде Неџати Јакупи.

Арта Билали – пратеник
Вечерва сме овде да го продолжиме трендот на состаноци за да ги слушнеме проблемите и грижите кои претставуваат обврска за нас да ги решиме. Земјата е во важен момент за иднината и живееме во момент кога мора да се сочува прозападната ориентација и тоа да ни се обезбеди подобар квалитет на живот. ДУИ отсекогаш била на страната на прозападните сојузи, но во ваков момент гледаме многу поделби и навреди во општеството, но негувањето и зачувувањето на демократијата е обврска за политичките партии, изјави пратеничката Арта Билали Зендели.