АЛИ АХМЕТИ : ДА СЕ ОБЕДИНИМЕ , АЛБАНЦИ, МАКЕДОНЦИ И ДРУГИ ЗА ЕВРОПА

0
568

Претседателот на Демократската унија за интеграција, г-дин Али Ахмети, придружуван од претседателот на Собранието г-дин Талат Џафери, првиот вицепремиер г-дин Артан Груби, министри, заменици министри, директори како и други соработници, вечерва ги продолжија средбите со граѓани и партиски активисти од град Тетово, поточно од Голема и Мала Речица 1 и 2, Теќе, Сончев брег и Ван Вардарска.

 Али Ахмети – претседател на ДУИ  Внимателно ги следев соговорниците и забележав дека нема скептицизам во нивните зборови, а тука можам да кажам дека и јас немам скептицизам и не се чувствувам скептик ниту пак чувствувам страв, бидејќи кој би поверувал пред дваесет години дека ќе имате министер за одбрана Албанец, претседател на албанскиот парламент, албански министер за надворешни работи, претставници на албанската половина од светот кои ја предводат ОБСЕ! Зошто да кажеме дека нема да бидеме успешни?

Затоа што не треба да правиме дневни политики, туку долгорочни политики, добро осмислени и за доброто на граѓаните. Овие средби се во екот на традиционалните постојани средби што ДУИ ги водеше со граѓаните низ годините, сега кога ќе се вратам и ќе ги видам записниците на тогашниот генерален секретар, покојниот Абдилаќим Адеми, одржавме 130 средби за два месеца, така што ова се одрази на животниот век на ДУИ и како процес што недостасува беше забележан во времето на корона. Ја пропуштивме оваа комуникација и сега се врати. Дали заедно за Европа и служиме на иднината вака?

Дали сме во генерацијата што ќе направи чекори напред? Направивме чекор во 2002 година за сите Албанци, да го спроведеме нашиот договор. Сега сме во “претсобјето” за членство во Европската Унија, затоа треба да го повикаме народот и да седнеме да разговараме, бидејќи многу политички партии кои досега беа регистрирани и нерегистрирани, 14 на број, не успеаја да ја победат ДУИ.

Затоа, сега сакаме да отвориме нова сцена, про-ЕУ фронт што го забрзува нашето членство во Европската Унија. Овој фронт е помош што го забрзува нашиот пат кон ЕУ, кој мобилизира кон уставни измени.Овој фронт мора да работи и за нашите македонски сограѓани. Македонските публицисти и интелектуалци пишуваат и пишуваат дека сум ја предал македонската кауза.

Тоа никогаш нема да се случи, бидејќи јас сум бил, сум и секогаш ќе бидам ангажиран во одбрана на каузата на нашите сограѓани, нивниот идентитет, јазик и култура. Не треба да се плашиме кога Албанците се на наша страна, затоа треба заедно да одиме напред, бидејќи бугарското и црногорското малцинство не претставуваат никаква опасност ако се застапени во Уставот на Северна Македонија. Ништо лошо не се случи ниту со Охридскиот договор или со јазикот Албанци, напротив, Албанците станаа полојални на својата држава. Албанците денеска се чувствуваат како господар на оваа држава, дома и во својата држава, рече градоначалникот Ахмети.