Адеми : Не е точно дека во Баку пред УНЕСКО презентирав различна верзија од Законот

0
362

Прашан колку дивоградби ќе бидат отстранети во дадениот рок од УНЕСКО, Адеми вели дека тоа не е задача на Владата, туки задача на општината и зависи од нејзините капацитети и можности.

– Се надевам и верувам дека до февруари голем дел, ако не се, барем голем дел од нив да бидат расчистени. Kако што изјави и премиерот, доколку општината нема капацитети и можности тоа да го реши, доколку се обрати до Владата, таа ќе излезе во пресрет, изјави Адеми.

За тврдењата од невладините организации дека во Баку не бил презентиран ист закон со тој што е доставен во Собранието, Адеми категорично вели не, и посочува дека тоа е процес.

– Во јануари е пратена верзија на законот. Знаете, легислативата и законот е процес. Во април е пратена втората верзија во Баку, онаа што е усвоена на седница на Влада. Ако ги читате заклучоците од Баку, УНЕСКО ја поздравува одлуката на Владата за усвојување на Законот што е сега во Парламент. Значи не е точно дека во УНЕСКО е пратена друга верзија, а во Парламент друга, истакна Адеми.