ФОКУС: Лекарите добивале закани за откази ако прекинат со операции?

0
1302

Повеќето лекари од скопските клиники изутрина добиле закани за откази и давање на дисциплински комисии, ако не влезат во сала да оперираат, информираат болнички извори за „Фокус“. Ваквите закани пристигнале, откако лекарите вчера по инцидентот, во кој беше пукано во нивни колега донесоа одлука да ги стопираат сите операции на клиники се додека министерот за здравство Никола Тодоров не понесе морална одговорност и се додека не се донесе закон за докторска дејност.

Неколку часа по нивната најава, во вечерните саати, дел од директорите на клиниките биле свикани на состанок каде им било укажано дека не смеат да дозволат да се прекинат операциите, туку да најдат начин како да ги натераат хирурзите да влезат во сала за оперирање. Дел од нив веќе влегле во операционите сали и почнале да оперираат, додека дел се спротиставуваат на своите претпоставени. Тие се револтирани од ваквата ситуација и се прашуваат дали тие се мета за отстрел?

Повеќе детали ОВДЕ