Украдени или донирани идентитети?

0
769

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Фактот дека како носители на фалсификуваните исправи, „по дефиниција“ се избирани лица кои одамна живеат и работат во странство, индицира дека постоел добро осмислен систем за изборот на „жртвите“. Но и дека тоа може да го знае само некој што располага со такви официјални податоци.

И по обелоденувањето на случајот „фалсификувани пасоши“, дел од имињата на патните исправи што можеа да се видат на снимката во тајниот стан, според неформални експертизи, довеле до сознание дека станува збор за лица од втора генерација претставници на една помала етничка заедница, иселени од Република Македонија.

Прашањето е како стигнале идентитетите на нивните потомци во некоја овдешна база на податоци? Дали станува збор за украдени или за „донирани“ идентитети? Првото е невозможно во поголем обем. Второто е возможно, но претпоставува дека тоа можело да се случи само ако нивните податоци се отстапени од надлежна институција во земјата во која живеат, на надлежната институција во земјата каде што живееле нивните родители пред да се иселат. Значи од земјата „икс“ во земјата Македонија.

И овие лични карти, и тие пасоши, според првите индиции имаат ист заеднички именител: нивни носители се лица кои не живеат во Македонија, имаат законска основа да ги поседуваат, никогаш не доаѓаат да гласаат и немаат можност да дознаат дека нивни податоци се искористени за изборни цели, а уште помалку дека нивниот идентитет фигурира и на различни адреси, со што можеле повеќе пати да „гласаат“.

Ако истрагата утврди дека овие идентитети се резултат на комбинација од „пријателска донација“ и домашна „креативност“, ако станува збор за „инвестиција“ од држава со која Македонија има туристичка, културна, економска и особено образовна соработка (во еден случај операционализирана и преку нелегален трансфер на кеш во кутија за обувки), тоа може да биде скандал кој ќе ги надмине домашните рамки и ќе добие меѓународни димензии.

Целата колумна прочитајте ја на Призма на следниот линк.