Питер Ванхауте повикан на седницата на Анкетната комисија за скандалот со прислушувањето

0
1057

Белгискиот експерт Питер Ванхауте се очекува денеска во Собранието да присуствува на продолжението на седицата на Анкетната комисија за скандалот со прислушувањето, откако двете политички партии веќе неколку дена заглавија врз основа на кои законски акти ќе работи Комисијата, во врска со начинот и времетрањето на излагањето на сведоците и за тоа дали да има директен пренос на собранискиот канал на седници на Анкетната комисија.

Претседателот на Комисијата, Петре Шилегов од СДСМ вчера рече дека разговарал со Ванхауте и дека тој ќе дојде на седницата за да се произнесе во врска со одлучувањето, односно гласањето на претседателот на Комисијата во случај на еднаков број гласови. Ова е едно од неколкуте суштински прашања за кои членовите на Анкетната комисија не можат да се договорат и да го донесат деловникот за работа.