Невидени ПЛАЧИПИЧКИ: Обвинителите плачеа за пари а сега како посрани молчат и не се осмелуваат да побараат од Ставрески

0
780

Само 30 слушатели за идни судии и јавни обвинители ќе се запишат во учебната 2015-2016 година на Академијата “Павел Шатев”.

Бадијала претседателот на Советот на јавни обвинители Петар Аневски и државниот обвинител Марко Зврлевски се жалеа дека обвинителството е пред колапс, оти е во шок од премногу предмети и недостиг на кадар. Тие се силеа дека ќе побараат најмалку 60 места на Академијата, и тоа само за кандидати за идни обвинители. Но извршната и законодавната власт, како што ни објасни Аневски, испратиле параметри до Академијата, со кои укажале дека има средства само за 30 слушатели за претстојната студентска година. Што е најстрашно, од нив пола ќе бидат кандидати за судии, што ќе значи, по две години, кога овие кандидати ќе излезат како готов кадар, ќе има само 15 обвинители.

Целиот текст ОВДЕ