Кој е адутот на Нимиц

0
984

Премиерите Груевски и Ципрас се главните џокери во ракавот на медијаторот на ОН, а третиот адут му е специјалниот обвинител Јанева

Искусниот њујоршки адвокат Метју Нимиц со едно интервју, поточно со неколку реченици, ја врати во игра 20-годишната правна и политичка сапуница, вечните преговори, или попрецизно разговори, за името на Република Македонија. Стариот лисец кој секогаш бил внимателен во своите куси и куртоазни изјави за да не наштети на која било страна, за првпат даде јавно свое мислење кое изгледа прилично категорично за улогата на еден посредник на ОН во разговорите, по многумина меѓу најтешките преговори во светот, меѓу Македонија и Грција. За весникот „Катимерини“ Нимиц вели: Јасно е дека е дојдено времето да се најде решение“…„двете страни ќе мора да покажат разбирање и отстапки од црвените линии“…„треба да има договор за едно име за државата кое ќе го има терминот Македонија, но и една разумна одредница, а според мое мислење географска би била најдобра, кое ќе го гарантира достоинството на државата, но и ќе ја разграничи од големиот дел на Македонија кое е неделиво парче на Грција“…

Целата колумна ОВДЕ