Кекеновски: Зошто се манипулира со анкетата на БРИМА ГАЛУП?

0
889

Професорот Јове Кекеновски ја коментира најновата анкета на Брима Галуп и прашува како е можно за помалку од еден месец да порасне рејтингот на премиерот Никола Груевски за цели 14,3 проценти?

1. Анкета на БРИМА ГАЛУП спроведена од 29 октомври – 3 ноември 2015 година, теренска анкета со анкетирани 1007 лица. Објавена на 13 декември 2015 година.
33,3 % ВМРО ДПМНЕ – 32,3% Никола Груевски
14,7% СДСМ – 9,1% Зоран Заев

2. Анкета на ИРИ спроведена од Брима од 06 -15 јуни 2015 година, а објавена во месец јули, 2015 година
ВМРО ДПМНЕ 23% – Никола Груевски 18%,
СДСМ 11% – Зоран Заев 7%
ДУИ 7% – Али Ахмети 6%,
ДПА 3% – Мендух Тачи 2%

3. Истите бројки се објавени и во анкетата на ИРИ спроведена од БРИМА во период од 29 септември – 05 октомври 2015 година, објавена во средината на месец ноември 2015 година, преку интервју лице в лице, на примерок од 1.106 полнолетни македонски граѓани.

• Брима Галуп работи за Меѓународниот републикански институт (ИРИ) со седиште во Вашингтон кој се занимава со испитување на јавното мислење.
ПРАШАЊА?

– Како Брима Галуп ке објасни дека на претходната анкета која ја работела за ИРИ на прашањето: Дали Никола Груевски добро ја врши својата работа и дали заслужува уште еден мандат?“ 52 % одговориле со НЕ, а 35 со ДА (анкета на ИРИ спороведена од Брима од 29 септември – 05 октомври 2015 година)
– Како се случило рејтингот на Груевски од 18% (според анкетата на ИРИ спороведена од Брима од 29 септември – 05 октомври 2015 година) за помалку од еден месец да порасне за цели 14,3% односно на 32,3% (според анкетата на Брима Галуп спроведена од од 29 октомври – 03 ноември 2015 година)

4. КАДЕ Е МАНИПУЛАЦИЈАТА?

Резултатите од анкетатата се однесуваат само на мислењето на испитаните Македонци, а не и од останатите испитаници припадници на другите етнички заедници опфатени во анкетата. Ова значи дека овие презентирани податоци се резултат на околу 62-63% од ипитаниците во спроведената анкета, а останатите воопшто не се земени во предвид. Ова значи дека овие презентирани податоци се резултат на околу 62-63% од ипитаниците во спроведената анкета, а останатите воопшто не се земени или пак се работи за строго селектирани испитаници, пишува Кекеновски.