Едно работно место во странските компании во ТИРЗ, државата ја чини 21.000 евра

0
702

Едно новоотворено работно место во странските компании што се наоѓаат во технолошко-индустриските развојни зони (ТИРЗ), државата ја чини 21.000 евра. Државната помош на странските компании, пак, од 2007 до 2014 година во форма на директни субвенции, грантови, даночни ослободувања изнесувала 56,58 милиони евра.

Ова го покажуваат резултатите од истражување на Центарот за економски анализи, во рамките на проектот „Дијалози за визија“.

– Помошта што државата им ја дава на странските компании е нетранспарентен податок и таква бројка не може да се сретне. Но, сумата од 56,58 милиони евра ја добивме врз основа на анализа на финансиските извештаи на компаниите. Зависно од висината на странската инвестиција, таа помош се движи од 7 до 41 процент. Едно ново вработување во странските компании во ТИРЗ, државата ја чини 21.000 евра – изјави Весна Гарванлиева од Центарот за економски анализи.

Од 2007 до 2014 година, позитивните економски нето-ефекти од странските компании изнесуваат 127 милиони евра, од кои 111 милиони евра се од три компании. Истражувачите истакнуваат дека позитивните економски добивки од странските компании се со одложен ефект.

Истражувањата на Здружението за рамномерен развој покажуваат дека домашните компании го поддржуваат субвенционирањето на странските фирми, но висок процент од менаџерите се чувствуваат дискриминирано. Анкетата ја спровеле на менаџери од 268 компании.

– Домашните компании, дискриминацијата во однос на странските ја гледаат во тоа дека поволности се даваат само на странците и додека ним им се посветува недоволно внимание, странските инвеститори се плаќаат со парите од даноци и од давачки што домашните компании ѝ ги плаќаат на државата – вели Ристо Карајков од Здружението за рамномерен развој.

Странските директни инвестиции во 2007 година изнесувале 507 милиони евра, со 8,3 проценти удел во домашниот бруто-производ (БДП). Во 2009 и во 2010 година уделот на странските инвестиции во БДП е 2 проценти. Во 2011 година е 4,6 проценти од БДП, во 2102 е 1,5 отсто, во 2013 и во 2014 година е 3,3 проценти од БДП и во првиот квартал од 2015 година е 0,2 отсто од БДП.