Еве зошто Грујо и режимските куртони деновиве ги фаќа ПАРАНОЈА: Јанева открива дека и покрај опструкциите напредува во истрагата!

0
842

Соработката со субјектите до кои се обраќа Специјалното обвинителство е отежната, но и покрај ваквата состојба предистражната постапка по предметите за кои е воспоставена надлженост е во тек и има извесен напредок, соопштија денеска од кабинетот на специјалната обвинителка Катица Јанева.

„Во изминатиот период, особен интерес беше изразен за нашето постапување по однос на бараните материјали од СДСМ. Повторно укажуваме дека ние очекуваме материјалите да ни бидат предадени и сите субјекти да почнат активно да соработуваат со ова јавно обвинителство. Појаснуваме дека соработката со субјектите до кои се обраќаме, без оглед за кого станува збор, е отежната и во оваа насока наш конкретен став за ваквата отежната соработка и мерките што ќе бидат преземени од наша страна, ќе биде соопштен на средината од јануари. Сепак, и покрај ваквата состојба на отежната соработка, Ве известуваме дека во тек се повеќе предистражни постапки по предметите за кои е воспоставена стварна надлежност и постои известен напредок, но во овој момент не сме во можност да соопштуваме детали, а сето во интерес на истрагата“, стои во соопштението на Специјалното обвинителство.

Оттаму апелираат „до сите субјекти да се воздржат од етикетирање на ова јавно обвинителство и негово ставање во функција на реализација на различни политички и други цели, бидејќи најважно во овој момент е спроведување независни и професионални истраги, во рамки на кои доследно ќе се почитуваат начелата на тајност на предистражната постапка, објективност и легалитет во постапувањето“.

Од кабинетот на Јанева, исто така, информираат дека во тек била постапката за добивање безбедносни сертификати за јавните обвинители, а на дел од нив веќе им биле издадени сертификати за работа со класифицирани информации со степен на класификација „државна тајна“.

Во меѓувреме, велат од Специјалното обвинителство, биле спроведени и тендерски постапки и во тек било изведувањето на градежните работи за адаптација на просториите каде треба да биде сместено ова обвинителство.