Народен Глас http://narodenglas.com Без влакна на јазикот Thu, 22 Jun 2017 20:17:39 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.9 Вицепремиерот Кочо Анѓушев оствари средба со либиски бизнисмени заинтересирани за инвестирање во Македонија http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%be-%d0%b0%d0%bd%d1%93%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81/ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%be-%d0%b0%d0%bd%d1%93%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81/#respond Thu, 22 Jun 2017 20:17:39 +0000 http://narodenglas.com/?p=62646 Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев, оствари средба со бизнис делегација од Република Либан, предводена од г. Самер Соуфан (Mr. Samer Soufan), Претседател на Либанско-македонскиот бизнис совет и извршен директор на Арабеле Интернешнл (Arabelle International). На средбата се дискутираше за можностите за инвестирање од страна на либански компании во Република […]

The post Вицепремиерот Кочо Анѓушев оствари средба со либиски бизнисмени заинтересирани за инвестирање во Македонија appeared first on Народен Глас.

]]>
Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев, оствари средба со бизнис делегација од Република Либан, предводена од г. Самер Соуфан (Mr. Samer Soufan), Претседател на Либанско-македонскиот бизнис совет и извршен директор на Арабеле Интернешнл (Arabelle International).

На средбата се дискутираше за можностите за инвестирање од страна на либански компании во Република Македонија, при што од страна на претставниците на Либанско-македонскиот бизнис совет беа презентирани неколку потенцијални инвестициски проекти од енергетиката, со посебен фокус на обновливите извори на енергија, туризмот, лесната индустрија и од областа на мултимедијално рекламирање.

Вицепремиерот Анѓушев истакна дека Владата на Република Македонија е отворена за соработка со странски инвеститори, секој понуден проект ќе биде внимателно разгледан и оценет од аспект на влијанието на домашната економија. Тој дополни дека презентираните проектни идеи се навистина интересни, и вреди истите да бидат дополнително развиени, внимателно анализирани и доколку се оцени дека ќе бидат од бенефит за македонската економија, соработката ќе биде уште повеќе интензивирана.

„Владата е отворена за странски инвестиции, добродојдени се нови инвеститори кои ќе донесат иновации, современи технологии и производи со повисока додадена вредност, а секој проект ќе биде вреднуван и од аспект на тоа какво влијание ќе има врз економијата на Република Македонија. Колку поголеми ефекти за домашната економија има од реализација на проектот, толку подобро“, подвлече вицепремирот Анѓушев.

Македонско либанските бизнис релации се интензивираа пред околу 2 години, додека Либанско-македонскиот бизнис совет е воспоставен минатата година. Како следни чекори на соработка е договорено тим на експерти да ја посети Македонија и дополнително да ги истражи можностите за инвестирање во соработка со централните и локалните власти.DSC_8935 DSC_8926 DSC_8916 DSC_8950

The post Вицепремиерот Кочо Анѓушев оствари средба со либиски бизнисмени заинтересирани за инвестирање во Македонија appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%be-%d0%b0%d0%bd%d1%93%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d1%81/feed/ 0
ЗАЕВ ГИ ЗАСУКА РАКАВИТЕ И ПОЧНА ДА РАБОТИ, ЕВЕ ГИ РЕЗУЛТАТИТЕ : Ги прекинавме кампањите на Си-ен-ен и Би-Би-Си и сите можни кампањи во државата и веќе заштедивме 10 милиони евра! http://narodenglas.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b3%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be/ http://narodenglas.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b3%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be/#respond Thu, 22 Jun 2017 19:49:22 +0000 http://narodenglas.com/?p=62637 Премиерот Зоран Заев на денешната собраниска седница соопшти дека Владата ги прекина договорите за рекламните кампањи на Си-Ен-Ен и Би-Би-Си и договорите со, како што наведе, квази советници. Со тоа и останатите преземени мерки, рече, изминатите 15 дена се заштедени 10 милиони евра. – Ги прекинавме кампањите на Си-ен-ен и Би-Би-Си и сите можни кампањи […]

The post ЗАЕВ ГИ ЗАСУКА РАКАВИТЕ И ПОЧНА ДА РАБОТИ, ЕВЕ ГИ РЕЗУЛТАТИТЕ : Ги прекинавме кампањите на Си-ен-ен и Би-Би-Си и сите можни кампањи во државата и веќе заштедивме 10 милиони евра! appeared first on Народен Глас.

]]>
Премиерот Зоран Заев на денешната собраниска седница соопшти дека Владата ги прекина договорите за рекламните кампањи на Си-Ен-Ен и Би-Би-Си и договорите со, како што наведе, квази советници. Со тоа и останатите преземени мерки, рече, изминатите 15 дена се заштедени 10 милиони евра.

– Ги прекинавме кампањите на Си-ен-ен и Би-Би-Си и сите можни кампањи кои се правеле во државата, ги раскинавме договорите на квази странски експерти, ги раскинавме договорите за одржување на целиот информатички систем на 14 информатичари во Владата, информира Заев, реплицирајќи на пратеници од ВМРО-ДПМНЕ кои обвинија дека наспроти предизборните ветувања за намалување на министерските ресори во Владата, бројот е зголемен, што предизвикува дополнителни трошоци.

Заев воедно апелира оние кои отсуствуваат по 10 – 20 дена, да почнат да одат на работа.

– Што да правиме со луѓето кои по десеттина-дваесет дена не се појавиле на работа? Законот вели по три дена ненајавено отсуство престанува работниот однос. Уште еднаш апелирам да си доаѓаат на работа, потенцира премиерот, одговарајќи им на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ кои го обвинија дека ги изневерил ветувањата дека новата Влада нема да има повеќе од 20 министри, а сега има 26 министри и 26 заменици, со што покажал недоследност во однос на Буџетот и неговото трошење.

The post ЗАЕВ ГИ ЗАСУКА РАКАВИТЕ И ПОЧНА ДА РАБОТИ, ЕВЕ ГИ РЕЗУЛТАТИТЕ : Ги прекинавме кампањите на Си-ен-ен и Би-Би-Си и сите можни кампањи во државата и веќе заштедивме 10 милиони евра! appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b3%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be/feed/ 0
ЛИЖАЧ СО ТАПИЈА : По посетата на Заев во Бугарија кај Бојко Борисов сега отиде и Грујо таму да покаже дека и тој може да негува односите помеѓу Македонија и Бугарија и да ја внесе државата во ЕУ и НАТО http://narodenglas.com/%d0%bb%d0%b8%d0%b6%d0%b0%d1%87-%d1%81%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d0%be/ http://narodenglas.com/%d0%bb%d0%b8%d0%b6%d0%b0%d1%87-%d1%81%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d0%be/#respond Thu, 22 Jun 2017 19:18:38 +0000 http://narodenglas.com/?p=62631 Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска по завршувањето на самитот на ЕПП во Брисел, се сретнал со премиерот на Бугарија, Бојко Борисов. На средбата зборувале за потребата Македонија да стане членка на НАТО и Европската унија. -Не дознав ништо од она што се договорил на средбите во минатите два дена во Софија и нормално е […]

The post ЛИЖАЧ СО ТАПИЈА : По посетата на Заев во Бугарија кај Бојко Борисов сега отиде и Грујо таму да покаже дека и тој може да негува односите помеѓу Македонија и Бугарија и да ја внесе државата во ЕУ и НАТО appeared first on Народен Глас.

]]>
Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска по завршувањето на самитот на ЕПП во Брисел, се сретнал со премиерот на Бугарија, Бојко Борисов. На средбата зборувале за потребата Македонија да стане членка на НАТО и Европската унија.

-Не дознав ништо од она што се договорил на средбите во минатите два дена во Софија и нормално е јавноста и ние како опозиција да го дознаеме од моменталниот премиер на Македонија, истакна Груевски по средбата со Борисов.

Посочи дека Борисов ги знае позициите на ВМРО-ДПМНЕ.

-Ги реафирмирав позициите на ВМРО-ДПМНЕ по прашањето на договорот за пријателство со Бугарија, кој што треба да се потпише, но се разбира, треба да се внимава што тој ќе содржи и тој да нема последици понатака ниту за Бугарија, ниту за Република Македонија, македонскиот народ и македонскиот јазик, потенцира Груевски.

The post ЛИЖАЧ СО ТАПИЈА : По посетата на Заев во Бугарија кај Бојко Борисов сега отиде и Грујо таму да покаже дека и тој може да негува односите помеѓу Македонија и Бугарија и да ја внесе државата во ЕУ и НАТО appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%bb%d0%b8%d0%b6%d0%b0%d1%87-%d1%81%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d0%be/feed/ 0
Верушевски ќе му биде советник за национална безбедност на Заев http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%9c%d0%b5-%d0%bc%d1%83-%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8/ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%9c%d0%b5-%d0%bc%d1%83-%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8/#respond Thu, 22 Jun 2017 19:13:04 +0000 http://narodenglas.com/?p=62629 Поранешниот разузнавач, Зоран Верушевски, ќе биде назначен за советник за национална безбедност во Владата, информира „Фокус“. Иако медиумите шпекулираа дека Верушевски ќе добие раководна функција во МВР или УБК, сепак дознаваме дека тој ќе биде советник за безбедност. „Фокус“ стапи во контакт со Верушевски, но тој ниту ја потврди, ниту ја демантираше информацијата.

The post Верушевски ќе му биде советник за национална безбедност на Заев appeared first on Народен Глас.

]]>
Поранешниот разузнавач, Зоран Верушевски, ќе биде назначен за советник за национална безбедност во Владата, информира „Фокус“. Иако медиумите шпекулираа дека Верушевски ќе добие раководна функција во МВР или УБК, сепак дознаваме дека тој ќе биде советник за безбедност.

„Фокус“ стапи во контакт со Верушевски, но тој ниту ја потврди, ниту ја демантираше информацијата.

The post Верушевски ќе му биде советник за национална безбедност на Заев appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%9c%d0%b5-%d0%bc%d1%83-%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8/feed/ 0
(ВИДЕО) Спасовски за ТВ 24 го покажа вториот спрат во МВР каде бил каде бил партискиот штаб што го раководела Гордана Јанкуловска! http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b2-24-%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b0-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8/ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b2-24-%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b0-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8/#respond Thu, 22 Jun 2017 19:09:46 +0000 http://narodenglas.com/?p=62626 Од прислушуваните разговори кои ја потресоа македонската јавност можевме да слушнеме лично од поранешната министерка Гордана Јанкулоска како функционирало министерството за внатрешни работи, особено за време на избори. Слушнавме дека одовде функционирале два штаба. Оној на МВР и оној на ВМРО. Камерата на ТВ 24 го посети вториот кат на министерството – просториите кои во […]

The post (ВИДЕО) Спасовски за ТВ 24 го покажа вториот спрат во МВР каде бил каде бил партискиот штаб што го раководела Гордана Јанкуловска! appeared first on Народен Глас.

]]>
Од прислушуваните разговори кои ја потресоа македонската јавност можевме да слушнеме лично од поранешната министерка Гордана Јанкулоска како функционирало министерството за внатрешни работи, особено за време на избори. Слушнавме дека одовде функционирале два штаба. Оној на МВР и оној на ВМРО.

Камерата на ТВ 24 го посети вториот кат на министерството – просториите кои во времето на Јанкулоска биле претворени во штаб на партијата.  Целиот кат, на кој се наоѓа и министерскиот кабинет, бил претворен во партиски штаб. За време на избори, овде доаѓале партиски членови кои не биле вработени во МВР.

Кол центар и партиски месен комитет ги спроведувале изборите наместо службите на министерството.  Од бомбите слушнавме со какви методи се служела партијата за време на избори, како злоупотребувајќи ја полицијата се носеле гласачи и се купувале гласови.  Токму оваа изјава од бомбите го отвори суштинското прашање, колку длабоко партизацијата навлегла во институциите.

Од ова биро поранешната министерка Јанкулоска ги издавала наредбите кои можевме да ги слушнеме во бомбите. Од најситни злоупотреби до користење на министерството како партиски штаб кои во прашање ја доведоа професионалноста на полицијата.

Сега, новиот министер е пред важен испит.  Претстојните локални избори ќе бидат тест и за целото министерство. Дали МВР на чело со Оливер Спасовски ќе успее да ја врати изгубената доверба од граѓаните и да спроведе избори во кои никој нема да се сомнева?  Партизацијата беше нотирана и во сите европски извештаи. Насоката е јасна, целосна департизација на полицијата. Отворањето на штабовите за јавноста преку нашата камера е првиот чекор во таа насока, но останува предизвикот очетноста на министерството да биде правило, а не исклучок.

The post (ВИДЕО) Спасовски за ТВ 24 го покажа вториот спрат во МВР каде бил каде бил партискиот штаб што го раководела Гордана Јанкуловска! appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b2-24-%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b0-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8/feed/ 0
(ФОТО) КАКО Е МОЖНО ДА МУ СЕ СЛУЧИ ОВА НА ГОЛЕМИОТ ШТИТЕНИК НА МАКЕДОНШТИНАТА?! ФИЛИПЧЕ ПЕТРОВСКИ НА ПАНИХИДА НА МАРА БУНЕВА СО ПОКОЈНА ДОСТА ДИМОВСКА http://narodenglas.com/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3/ http://narodenglas.com/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3/#respond Thu, 22 Jun 2017 18:36:35 +0000 http://narodenglas.com/?p=62619 Филип Петровски, кој сам себе се етикетира како голем македонски штитеник на македонштината конечно се посипа со пепел на јавна сцена. На Твитер веќе кружи фотографија Филип Петровски кој е во панихидата на Мара Бунева за која во историјата се вели дека таа е атентатор која го убила српскиот генерал Прелиќ но за бугарски интерес […]

The post (ФОТО) КАКО Е МОЖНО ДА МУ СЕ СЛУЧИ ОВА НА ГОЛЕМИОТ ШТИТЕНИК НА МАКЕДОНШТИНАТА?! ФИЛИПЧЕ ПЕТРОВСКИ НА ПАНИХИДА НА МАРА БУНЕВА СО ПОКОЈНА ДОСТА ДИМОВСКА appeared first on Народен Глас.

]]>
Филип Петровски, кој сам себе се етикетира како голем македонски штитеник на македонштината конечно се посипа со пепел на јавна сцена.

На Твитер веќе кружи фотографија Филип Петровски кој е во панихидата на Мара Бунева за која во историјата се вели дека таа е атентатор која го убила српскиот генерал Прелиќ но за бугарски интерес и Санстефанска Бугарија под палката на Т.Александров.

filip-petrovski-marabunevafilip-petrovski-marabunevaScreenshot_3

The post (ФОТО) КАКО Е МОЖНО ДА МУ СЕ СЛУЧИ ОВА НА ГОЛЕМИОТ ШТИТЕНИК НА МАКЕДОНШТИНАТА?! ФИЛИПЧЕ ПЕТРОВСКИ НА ПАНИХИДА НА МАРА БУНЕВА СО ПОКОЈНА ДОСТА ДИМОВСКА appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3/feed/ 0
(ВИДЕО) ЗА БУГАРСКИТЕ КОРЕНИ НА АНТОНИО МИЛОШОВСКИ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВМРО-ДПМНЕ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%be/ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%be/#respond Thu, 22 Jun 2017 13:30:14 +0000 http://narodenglas.com/?p=62616 The post (ВИДЕО) ЗА БУГАРСКИТЕ КОРЕНИ НА АНТОНИО МИЛОШОВСКИ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВМРО-ДПМНЕ appeared first on Народен Глас.

]]>

The post (ВИДЕО) ЗА БУГАРСКИТЕ КОРЕНИ НА АНТОНИО МИЛОШОВСКИ И ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ВМРО-ДПМНЕ appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd%d0%b8%d0%be/feed/ 0
(ВИДЕО) ШОКАНТНА СТОРИЈА НА ТЕЛМА ЗА МАКЕДОНСКАТА КРОМИД ДИПЛОМАТИЈА : Сите скандали на македонската дипломатија на едно место, од кој најголеми скандали правел ШУПАКОТ Филип Петровски кој како генерален конзул на Македонија во САД еднаш завршил дури во болница каде сметката ја плаќала Македонија и тогашното МНР со кое раководела Илинка Митрева! http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%88%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba/ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%88%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba/#respond Thu, 22 Jun 2017 11:27:00 +0000 http://narodenglas.com/?p=62611 Партизирана или професионална дипломатија? Дали стопирањето на заминувањето на Александар Николовски за амбасадор во Брисел е крај на политиката на претходната влада која својата партиска агенда ја спроведуваше преку дипломатите блиски до нив. Кои скандали во последниве години ја тресеа македонската дипломатија? Дебатираат аналитичарот Сашо Клековски, претседател на синдикатот на МНР Сашко Тодоровски и Томислав […]

The post (ВИДЕО) ШОКАНТНА СТОРИЈА НА ТЕЛМА ЗА МАКЕДОНСКАТА КРОМИД ДИПЛОМАТИЈА : Сите скандали на македонската дипломатија на едно место, од кој најголеми скандали правел ШУПАКОТ Филип Петровски кој како генерален конзул на Македонија во САД еднаш завршил дури во болница каде сметката ја плаќала Македонија и тогашното МНР со кое раководела Илинка Митрева! appeared first on Народен Глас.

]]>
FilipPetrovskiПартизирана или професионална дипломатија? Дали стопирањето на заминувањето на Александар Николовски за амбасадор во Брисел е крај на политиката на претходната влада која својата партиска агенда ја спроведуваше преку дипломатите блиски до нив. Кои скандали во последниве години ја тресеа македонската дипломатија? Дебатираат аналитичарот Сашо Клековски, претседател на синдикатот на МНР Сашко Тодоровски и Томислав Тунтев, член на собранисата Kомисија за надворешна политика.

  • Фуад Хасановиќ, поранешен македонски амбасадор во Катар е познат по скандалот со персоналот, кој остана без него поради неисплатени плати. Внатрешната ревизија покажала злоупотреба на Хасановиќ и олеснување на касата на амбасадата за 50 илјади американски долари.
  • Поранешната амбасадорка на Македонија во Хрватска, Даниела Караѓозова како шумарски инжењар магистер по туризам и бизнисмен која почна дипломатска кариера во советот на град Скопје па преку унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ и директорското место на аеродроми во Македонија слета во амбасадата во Загреб. Караѓозова беше уловена како го пере службеното возило пред зградата во која живее но и како позира пред службениот автомобил накитен за роденденот на нејзината ќерка.
  • Перо Стојановски како амбасадор на Македонија во Австралија за кусо време ги наруши односите со македонските исселеници а според документи од МНР тој ја олеснил касата на амбасадата за 40 илјади долари. Врвот на неговата дипломатска кариера беше судскиот спор со неговата љубовница која му го украде неговиот лаптоп па МНР мораше да ги менува безбедносните шифри и протоколи.
  • Ненад Шундовски амбасадор на Македонија во Москва, кој начекал одлична понуда за одмор кој ставил клуч на амбасадата и си заминал. Во образложението на МНР за неговото отповикување се вели дека Шундовски ја напуштил амбасадата на руската федерација без дозвола.
  • Игор Илиевски, амбасадор на Македонија во Чешка ја напуштил амбасадата и државата и прејде во илегала откако влезе во отворен конфликт со поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков за кој тврдеше дека сака да го ликвидира.
  • Шупакот и сега вечен дудлач за директорски места, Филип Петровски беше две години генерален конзул на Македонија во САД кој во тој период двапати заврши во болница по физички пресметки со македонски исселеници и со локално население. Во еден од тие инциденти тој е хоспитализиран а сметката за неговото лекување ја плаќа МНР каде тогашната министерка на МНР, Илинка Митрева веднаш за уши го враќа во Скопје.
  • Добринка Тасковска, амбасадорката во Хаг која има проблем со темпераментот е отповикана поради физичка пресметка со вработена во амбасадата.

Листата на македонската дипломатија е долга и широка, злоупотреба на пари, кражби, афери, љубовни проблеми и скандали, физички пресметки и аматеризам кое е само дел од срамот кој на Македонија и го нанесе новата генерација на Грујови дипломати.

The post (ВИДЕО) ШОКАНТНА СТОРИЈА НА ТЕЛМА ЗА МАКЕДОНСКАТА КРОМИД ДИПЛОМАТИЈА : Сите скандали на македонската дипломатија на едно место, од кој најголеми скандали правел ШУПАКОТ Филип Петровски кој како генерален конзул на Македонија во САД еднаш завршил дури во болница каде сметката ја плаќала Македонија и тогашното МНР со кое раководела Илинка Митрева! appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%88%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba/feed/ 0
ГЛЕЈТЕ ШТО НАПРАВИЛ ОВАЈ ШУПАК, ДОМАЗЕТОТ НА ПОКОЕН ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ : ДИМЕ СПАСОВ НАРЕДИЛ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ТРУД И СОЦИЈАЛА ДА ИМ СЕ СТАВА СОЛ ВО КАФЕТО http://narodenglas.com/%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d1%98%d1%82%d0%b5-%d1%88%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb-%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%98-%d1%88%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b5/ http://narodenglas.com/%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d1%98%d1%82%d0%b5-%d1%88%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb-%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%98-%d1%88%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b5/#respond Thu, 22 Jun 2017 10:54:00 +0000 http://narodenglas.com/?p=62607 До нашата редакција пристигна сведочење од вработен во министерството за Труд социјална политика во кое се тврди дека во времето кога министерството предводено од Диме Спасов постоела строго чувана интерна наредба која се однесувала на подржувачите на СДСМ. Како што укажува нашиот извор состојбата била неиздржлива. На сите кафекуварки им било наредено да им ставаат […]

The post ГЛЕЈТЕ ШТО НАПРАВИЛ ОВАЈ ШУПАК, ДОМАЗЕТОТ НА ПОКОЕН ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ : ДИМЕ СПАСОВ НАРЕДИЛ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ТРУД И СОЦИЈАЛА ДА ИМ СЕ СТАВА СОЛ ВО КАФЕТО appeared first on Народен Глас.

]]>
До нашата редакција пристигна сведочење од вработен во министерството за Труд социјална политика во кое се тврди дека во времето кога министерството предводено од Диме Спасов постоела строго чувана интерна наредба која се однесувала на подржувачите на СДСМ.

Како што укажува нашиот извор состојбата била неиздржлива. На сите кафекуварки им било наредено да им ставаат сол наместо шеќер во кафинњата на „непослушните“ вработени.

Нашиот извор сведочи дека он бил приморан секое утро да пие кафе со сол поради економската состојба во која се наоѓал. Сведокот тврди дека само он бил вработен во неговото семејствоа, сопругата му била невработена а имале повеќе деца.

Дека оваа интерна наредба не била наивна тврдат и други вработени кои не сакаа да изнесат све мислење. Сепак сите се сложуваат дека лудилото на претходната власт било неподносливо. Диме Спасов не беше достапен да ги потврди или отфрли овие тврдења.

Потсетуваме Диме Спасов е еден од министрите кои бегаа од полицијата, при неговата бркотница со Скопското подземје. Тогаш Диме Спасов се обиде да го подметне неговиот шофер да ја превземе сета вина кој дојде на местото на настанот по неколку часа.

The post ГЛЕЈТЕ ШТО НАПРАВИЛ ОВАЈ ШУПАК, ДОМАЗЕТОТ НА ПОКОЕН ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ : ДИМЕ СПАСОВ НАРЕДИЛ НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ТРУД И СОЦИЈАЛА ДА ИМ СЕ СТАВА СОЛ ВО КАФЕТО appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d1%98%d1%82%d0%b5-%d1%88%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb-%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%98-%d1%88%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b5/feed/ 0
Во „Идризово“ се може да се купи за пари: За 1.000 евра затвореник добива апартман, жена, виски и дрога http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80/ http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80/#respond Thu, 22 Jun 2017 10:46:30 +0000 http://narodenglas.com/?p=62602 Јавна тајна е дека во македонксите затвори се случуваат поголем криминал, отколку надвор, на слобода. Затворениците кои имаат пари, си го олеснуваат одлежувањето на казната, добивајќи низа погодности, од алкохол, па се до дрога, но и удобен кревет и интернет. Оние, пак, кои немаат пари, преживуваат во влага, со лебарки и мувла. Затвореници за „Фокус“ […]

The post Во „Идризово“ се може да се купи за пари: За 1.000 евра затвореник добива апартман, жена, виски и дрога appeared first on Народен Глас.

]]>
Јавна тајна е дека во македонксите затвори се случуваат поголем криминал, отколку надвор, на слобода. Затворениците кои имаат пари, си го олеснуваат одлежувањето на казната, добивајќи низа погодности, од алкохол, па се до дрога, но и удобен кревет и интернет. Оние, пак, кои немаат пари, преживуваат во влага, со лебарки и мувла. Затвореници за „Фокус“ откриваат што се може да се купи, и за колку, во најголемиот затвор во државата.

Пишува: Валентина ВУРМО

Влажни и смрдливи простории од 12 метри квадратни. Ова е најчестиот опис на ќелиите во македонските затвори. Очекувано, и инвентарот е во склад со просторијата. Искршени кревети и искинати душеци, како и зарѓани тоалет, во нивна непосредна близина.

Тука, со месеци па и години, престојуваат луѓе кои се огрешиле пред законот или поради сплет на несреќни околности завршиле апсаана.

Но, не е се така црно. И тука има ќелии кои наликуваат на оние во затворите од скандинавските земји, со пристојни услови и неколку погодности, како телевизор и интернет. Тие се резервирани за оние со подлабок џеб.

„Доколку имаш пари, ќе ти донесат и од пиле млеко“. Ова е коментарот на неколкумина станари на казнено- поправните установи, кои за „Фокус“ појаснуваат дека најголемиот криминал сепак се случува зад решетките. Велат дека тука буквално се може да се купи со пари. Од мобилен телефон, до дрога и алкохол, па и жени.

Во последно време пак една од најбараните услуги е трансфер од една во друга ќелија, што може да чини од 200 па се до 1.000 евра, во зависност од погодностите.

ОД 500 ДО 1.000 ЧИНИ АПАРТМАН ВО ЗАТВОР

Платив 200 евра за да ме сместат во ќелија во друго крило. Бев сместен со цимер наркоман, па морав да најдам начин да избегам, вели нашиот соговорник.

Тој појаснува дека најчестата причина за ваквите преместувања е да се спасиш од проблематичните цимери, како зависници од дрога, насилници или крадци.

200 евра чинело преместувањето и на друг затвореник, кој пак објаснува дека не бегал од цимерите, туку од строгите контроли во крилото, каде што било невозможно кај себе да имаш мобилен телефон, што и со закон не е дозволено.

Во крилото каде што бев постојано се вршеа контроли и ни ги зема мобилните телефони. За неколку месеци ме зедоа дури седум телефони, кои претходно ги купив во затворот по цена од 100 до 200 евра. Вака дадов 200 евра, и отидов во крило каде чуварите не ги одземаат мобилните, вели затвореникот, сместен во најголемиот затвор во земјава „Идризово“.

Тој, комуницирајќи со нас преку социјалната мрежа фејсбук, ни појасни дека бизнисот со мобилни е еден од поисплатливите, бидејќи како што вели, најпрвин чувар им продава телефон од 100 до 500 евра, во зависност каков модел е, а потоа по неколку месеци, или недели, им го зема при претрес на ќелијата. По некое време, пак, повторно им го продава.

Сместувањето во екстра крилото, како што го опишуваат осудениците, со еден телефон, телевизор од дома, плеј стејшн, интернет, но и туширање кога и да посакаш, а не еднаш или два пати неделно, чини од 500 до 1.000 евра.

Можеш и соба да си купиш до издржување на казната, каде место има за двајца. Ја купуваш собата и со себе си земаш цимер кој ти го бираш, појаснува соговорникот.

Оние пак што немаат пари да си го дозволат ово „луксуз“ ќе мораат ќелијата да ја делат со уште пет-шест цимери, од кои дел спијат на душеци, бидејќи нема доволно кревети.
Капацитетот на „Идризово“ е 1.600 легла, а внатре постојано има над 2.000 осуденици.

Осуденик кој затворската казна ја издржува во затворот во Штип, пак, вели дека и тука коруптивната шема е слична како и во „Идризово“. Потенцира дека кој има пари, ќе си ја одлежи казната во ќелија со пристојни услови.

Во затворската амбуланта има две соби, и таму условите се човечки. Мирно е, тивко, па кои имаат пари си плаќаат и си седат таму на раат, по двајца, наместо по осумина како што е во останатите ќелии, вели нашиот соговорник.zatvorenici-vo-idrizovo-8-620x393

МОЖЕ ДА СЕ КУПИ И АЛКОХОЛ, НО И ЖЕНИ!

Затворениците појаснуваат дека преместувањето од ќелија во ќелија и мобилните телефони се само дел од привилегиите што можат да се добијат со пари. Во секое време, за оној кој може да плати, е достапен и алкохол, но и дрога. Па така, шише виски чини пет пати поскапо отколку надвор, или околу 100 евра. По повисоки цени се продава и дрога, и тоа од марихуана до кокаин.

Но, тоа не е се. Според нашите извори од затворите, во некои од нив може да се „купи“ и девојка.

Сите затвореници, имаат право на посета од својата сопруга, како и интимна средба со неа. За одредена сума од неколку стотина евра, пак некои затвореници наводно добивале и средба со жени, кои во никој случај не би смеело да стапнат во затворот, освен ако не се осудени за проституција.

Информации дека затворите се дават во корупција и криминал стасале и до Хелсиншкиот комитет за човекови права. Оттаму додават дека осудениците најчесто се жалат на лошиот третман, а за корупцијата слушаат поретко и тоа најчесто од нивните роднини, бидејќи на средбите со претставникот од Хелсиншкиот комитет и затвореникот секогаш е присутен чувар.

-На сите им е познато дека во затворите има висок степен на корупција, односно дека речиси се може да се купи со пари. Кога еден човек е во затвор, тоа не го чини само него, туку целото семејство. Има случаи кога семејства банкротирале, заглавиле во долгови или земале кредити, за да можат да го финансираат својот близок, и да му овозможат нормални услови за живот во затворот, за да преживее. Поради катастрофалната храна, се приморани постојано да им носат и храна, а да не зборуваме за другите привилегии кои исто така се купуваат со пари, вели Уранија Пировска, претседателка на Хелсиншкиот комитет.

Таа додава дека за катастрофалните услови во кои живеат затворениците вината не ја гледа во затворите, туку во државата, поради малата сума на средства што се издвојува за еден затвореник.

Македонија дневно троши по 10 евра за затвореник, што е за десет пати поевтин затворски престој од европскиот просек.

Според анализа на Советот на Европа, Европскиот просек е 103 евра, или најмалку по шест евра за затвореник дневно трошат Ерменија и Молдавија, а рекордна сума издвојува Сан Марино, каде што дневниот трошок за затвореник е 750 евра. Втора по издвоената сума е Шведска, со 621 евро, а трета Норвешка која на ден троши по 277 евра по затвореник. Србија, пак, троши по 15 евра.

ПЕЈКОВСКИ: КОРУПЦИЈА ИМА, АМА СЕ БОРИМЕ ПОТИВ НЕА

За лошите услови во затворите постојано предупредува и народниот правобранител Иџет Мемети.

Не е решен најгорливиот проблем во казнено- поправните установи, пренатрупаноста, што во најголема мера придонесува осудените и притворените лица да ја издржуваат казната во лоши и деградирачки услови што претставува нехуман и деградирачки третман, се наведува во годинешниот извештај за 2016 година на народниот правобранител.

Обвинувањата за криминалот кој цвета во најголемиот затвор во државата, не е изненадување за директорот Живко Пејковски. Тој појаснува дека во моментот се водат неколку кривични истраги против чувари, неколкумина веќе се осудени на затворски казни, а дел добиле дисциплински казни и парични глоби. Дури дваесетина чувари и надзорници, пак, го изгубиле работното место, поради докажана вмешаност во корупција.

Поради вакви причини, продажба на дрога, мобилни телефони, рекет, физичко насилство и слично, во изминатиот период од работа се избркани 21 чувар, а петмина беа осудени на затворски казни. За ваквите случаи нема милост, вели директорот Пејковски.

Тој додава дека, по сознанијата за корупција добиени од затвореници или вработени, се обраќаат до обвинителството или МВР.

Дел од кривичните пријави директно ги поднесуваме до надлежното обвинителство, а некои и до МВР, по што се спроведуваат акции за да ги фатат вработените на дело, појаснува Пејковски.

Само минатата година четворица надзорници биле осомничени за продажба на дрога, од кои еден е осуден на две и пол години затвор, а останатите постапки се уште траат.

Но, она што и понатаму е проблематично е што работните места на избрканите чувари и надзорници се уште не се пополнети. Директорот појаснува дека чекаат да се формира Влада, бидејќи тие се институција која се финансира од државниот буџет, па и за вработувањата треба да добијат согласност.

ОСУДЕНИК НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР СИ ОТВОРИЛ ПЕРАЛНА ВО ЗАТВОРОТ

Директорот Пејковски иако отворено зборува за корупцијата во затворот, сепак негира коруптивна зделка во која затвореник посочува дека и тој е дел. Имено, обвинува дека осуденик (чиј идентите е познат на „Фокус“) пред неколку месеци купил машини за перење алишта, наводно со дозвола на директорот Пејковски, и им наплаќал за користењето на останатите затвореници.

Затвореникот, револтиран, бидејќи не сакал да плаќа за перењето на алишта, преку свои роднини ја сподели оваа информација со „Фокус“, додавајќи дека осуденикот кој ги набавил пералните одлежува казна доживотен затвор, а таму се однесувал како шериф.

„Фокус“ оваа информација ја потврди уште од двајца затвореници, кои ни посочија дека ваквата услуга ги чини од 150 до 200 денари, иако треба да биде бесплатна и обезбедена од затворот.

За став го прашавме и директорот на затворот, Пејковски, кој истакна дека не е точно дека дал дозвола на затвореник да купи машини за перење, појаснувајќи дека затворот си има своја перална.

-До вас медиумите стигнуваат многу информации од затворот, но поголемиот дел не се точни. Никому не сум дал дозвола да купи перална, а во затворениот дел за кој зборувате има една централна перална, која е купена пред повеќе од 20 години, и таму се перат алиштата. Во неа работат осуденици, па и лицето кое го посочувате, па затоа ќе истражиме дали можеби им наплаќа или ги рекетира останатите затвореници, ни изјави директорот Пејковски.

Во затворениот дел на затворот, според директорот, сместени се 670 затвореници, кои користат една поголема перална, која ја нарекуваат централна. Вели дека има ред, односно се пере по спратови.

Пејковски вели дека затворениците често пати ја злоупотребуваат телефонската говорница во затворот, па до медиумите шират невистини.

Кој и да ја зборува вистината, факт е дека корупцијата и криминалот цветаат во казнено-поправните домови, па голем дел од осудениците наместо да се „поправат“, го печат занаето, па кога ќе излезат се уште поспремни и умешни во својот занает.zatvorenichka-se-omazhi-vo-zatvorot-idrizovo-188156-696x322

ВО БИБЛИОТЕКАТА НАМЕСТО ДА ЧИТААТ КНИГИ, ПРОДАВААТ ДРОГА

Поранешен станар на затворот „Идризово“, вели дека многу работи видел и слушнал додека издржувал казна од четири години. Раскажува дека бил многу среќен кога му дозволиле да работи во затворската библиотека, бидејќи таму најубаво се чуствувал.

-По неколку месеци всушност сфатив колку сум бил наивен. Се шокирав кога дознав дека во библиотеката се продава дрога, а за сето тоа да оди неприметно се користат книгите. Јас пак мислев дека затворениците, со чест на исклучоците, сакаат да читаат, вели поранешниот затвореник.

ЗАТВОРСКИТЕ КАНТИНИ ПРЕСКАПИ

Освен на условите и храната, затворениците се жалат и на цените во затворските кантини, односно посочуваат дека производите се прескапи.

Цените наместо да бидат поевтини отколку надвор, бидејќи има некои поволности околу данокот, тие се прескапи. На пример килограм шеќер ни продаваат по 50 денари, а надвор е 33 денари. Мало чоколадо од 15 грама, кое надвор е 15 денари, тука ни го продаваат по 40 денари. Шампон –купка, кои реално чинат по 130 денари, ги купуваме по 190. И млекото е поскапо, надвор се продава по 40 денари, а тука 55 денари. Не крадат и на цигарите, сите се продаваат за неколку денари поскапо, вели револтирано нашиот соговорник од штипскиот затвор.

The post Во „Идризово“ се може да се купи за пари: За 1.000 евра затвореник добива апартман, жена, виски и дрога appeared first on Народен Глас.

]]>
http://narodenglas.com/%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80/feed/ 0