ШЕФИЦАТА НА УЈП ЗА ФАКТОР : Имаме дојави за инспектори кои биле на платен список на фирми

0
893
Имаме сознанија дека некои началници во инспекторатот точно знаат на кој инспектор каков налог да му дадат.
 
На пример, постојат фирми коишто месечно доставуваат пријави со нули и во еден месец поднесуваат барање за поврат.
 
По извршена контрола инспекторот кој добил налог од началникот вели дека барањето за поврат е во ред и УЈП спроведува поврат на ДДВ.
Ова во интервју за Фактор го сведочи директоркта на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска.
Моментно во тек е интерна анализа која треба да ги потврди сите сознанија и дојави. Самата е во УЈП повеќе од една деценија.
 
Вели дека од оваа позција и се сменила перцепцијата за некои колеги, но тврди дека ќе биде истрајна во обидот да ги среди недоследностите. Пред УЈП е сериозен тест. Оваа година за прв пат се пополнува електронска даночна пријава, а дополнителен предизвик е новината со повратот на ДДВ за физичките лица.
Одговара дали Управата ќе има капацитет за да се носи со измените, но и како ги наплаќа даноците.
 
Линк до колумната, ОВДЕ