Димитриев, Тодорoв и Поповски треба веднаш да ги напуштат министерските функции во владата. Позицијата пратеник е неспоива со вршење на друга јавна функција

0
510

Согласно членовите 63 и 89 од Уставот на Република Македонија, функцијата пратеник е неспоива со ниту една друга јавна функција или позиција. Бидејќи техничкиот премиер Емил Димитриев, како и министрите за надворешни работи и здравство Поповски и Тодоров од ВМРО ДПМНЕ, беа избрани за пратеници во новиот парламентарен состав, нивните функции во извршната власт треба веднаш да престанат, и пред да биде формирана новата Влада,  коментираат професори по Уставно право и Политички системи,  за „Либертас“.

Согласно Уставот, сите пратеници од досегашната владеачка коалиција на ДПМНЕ и ДУИ кои имале позиции во извршната влас, а во меѓувреме станале пратенци во Собранието, треба веднаш да ги напушат министерските, заменичко министерските, и сите останати позиции кои ги имаат во владата или нејзините агенции и јавни претпријатија. Согласно Членот 63 од Уставот на Македонија, со закон се утврдува неспоивоста и неизбирливоста на функцијата пратеник во Собранието со вршење на други јавни функции или професии. Согласно оваа јасна позиција која ја пропишал уставотворецот, досегашните министри за здравство Никола Тодоров, за надворешни работи Никола Поповски, но и премиерот Емил Димитриев треба  веднаш да ги напуштат министерските позиции и премиерската функција, или во меѓувреме на нова седница во Собранието да се откажат од пратеничката функција.

Повеќе за оваа сторија ќе прочитате ОВДЕ

brilijant