(ВИДЕО) Алаѓозовски: Ќе го запреме криминалното градење на Плаошник!

0
161

Изјава за медиуми,
Роберт Алаѓозовски, претседател на Комисијата за култура
Охрид, 25.09.2016

Почитувани,

Се наоѓаме на Плаошник, на уште едно место на злосторство врз културното наследство и природната убавина на Охрид.

Сите се згрозени од криминалното градење на Плаошник.

Екологистите се згрозени од уништувањето на боровата шума која е природна атракција и туристички бисер на Охрид. Туристите се згрозени од забранетиот пристап и уништувањето на преубавиот поглед на Плаошник. Верниците се згрозени од сквернавењето на верските симболи. Архитектите се згрозени од бетонски чудовишта кои трајно го цементираат Плаошник. Археолозите се згрозени од уништувањето и засенувањето на вредните археолошки наоди. Експертите за културно наследство и УНЕСКО се згрозени од неподносливата леснотија со која се уништува постоечко и потенцијално културно наследство.

Почитувани, наша обврска е да ги казниме политичарите кои ја уништуваат убавината и културата на Охрид со грозоморните градби на „Плаошник“. Наша должност е да ги казниме тие што лажеа дека УНЕСКО било среќно што се гради врз археолошки остатоци.

Наша обврска е да ги казниме политичарите кои го омаловажија словенскиот дел од нашата историја, а потоа лажно се претставија ако обновувачи на Светиклиментовиот универзитет со изградба на бетонските чудовишта на Плаошник.

По 11 декември 2016, ќе ги стопираме сите криминални градежни активности на Плаошник, ќе ја обновиме уништената шума, ќе го зачуваме културното наследство, а Охрид ќе го вратиме на културната и туристичка мапа како светски културен центар на Словенската писменост.