АЈДЕЕЕ, 80 ПРАТЕНИЦИ ГЛАСАА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗМЕНА НА АМАНДМАНИТЕ!!!

0
3258

Пратениците во македонското Собрание со 80 гласа „за“ и 39 „против“ изгласаa промена на Уставот.

Пратеникот Драган Данев во име на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата поради значењето на оваа историска ноќ за државата и за македонскиот народ побара да се овозможи гласањето да се врши поединечно, што Џафери првично не го дозволи, но најави дека согласно процедурата ќе следи поединечно изјаснување.

На поединечното изјаснување се потврдија бројките од електронското гласање со што е отворен патот за промена на името на државата во Северна Македонија.