Седум причини зошто е добро да пиете виски

0
626

Виските е еден од најдобрите и најпознатите алкохолни пијалаци во светот. Со потекло кое датира уште во далечниот 15-ти век, вискито во минатото покрај тоа што бил алкохолен пијалак за уживање, служело и како лек, па дури и како валута.

Прочитајте неколку причини зошто треба да одберете токму виски како пијалак и кои се здравствените бенефиции од истото.

1. Подобра меморија – Виските содржи антиоксиданти што помагаат во подобрување на здравјето на мозокот. Плус, алкохолот помага во циркулацијата на крв, а двете служат во полза на подобрување на меморијата. Исто така, етанолот во вискито помага на невроните на функционираат подобро, што помага во сеќавањето.

2. Ослободување од стресот – Доколку се консумира умерено, виското помага во намалување на стресот и смирување на нервите.

3. Борба со прекумерна тежина – Во споредба со другите алкохолни пијалаци, виските има ниска калоричност. Ако сте на диета, а сепак сакате пијачка, виските е идеален избор.

4. Намалува ризик за удар – Вискито го спречува холестеролот да се собира во кардиваскуларнипт систем, и може да помогне во отсранување на вишок холестерол во телото. Исто така, го опушта ѕидовите на артериите, намалувајќи го ризикот од обструкција. Сите овие фактори помагаа во намалување на шансите за срцев удар.

5. Помага на дигестивниот систем – Векови наназад, виските се смета за помагател на дигестивниот систем, со цел полесно варење на храната.

6. Превенција и терапија за настинка и грип – Виски е познато по позитивните ефекти во борбата со алергии и настинки. Се користел како сируп за кашлица и ефикасен „убиец“ на бактериите во грлото. Најдобрите резултати се постигнуваат доколку додадете малку виски во чаша топла вода со лимон.

7. За подолг живот – Антиоксидантите во виските помагаат во борбата против слободните радикали во телото, што се главната причина за стареење. Бидејќи исто така спречува и повеќе болести, вискито е одличен пијалак што ќе ви помогне да живеете подолг и поздрав живот.